Bij het kiezen van een energieleverancier telt niet alleen het laagste verbruikstarief. Ook de vaste lasten kunnen aantikken.

De winter van 2013/2014 pakt tot nog toe zeer zacht uit. Gevolg is dat vooral de stookkosten voor gas lager zijn. Volgens inkoopcollectief UnitedConsumers valt de gasrekening op basis van het gemiddelde verbruik in januari dit jaar al 50 euro lager uit vergeleken met de vorige winter.

Dat is natuurlijk prettig, maar voor de keuze tussen energieleveranciers zijn dit soort seizoensinvloeden niet heel relevant.

Energiekosten: verbruikstarief en vastrecht

Consumenten moeten bij de kosten van gas en stroom vooral op twee dingen letten. Aan de ene kant is er de verbruiksprijs per kilowattuur stroom of per kubieke meter gas. Daarnaast telt het zogenoemde vastrecht mee, ofwel de maandelijkse vaste lasten die per leverancier kunnen verschillen.

Een aanbieder die stunt met lage verbruiksprijzen kan tegelijkertijd een relatief hoog vastrecht berekenen en omgekeerd. Het hangt dan van je individuele verbruik af, bij wie je gunstiger uit bent. Bij een laag stroom-
en gasverbruik tikken hoge vaste lasten bijvoorbeeld zwaarder aan. En omgekeerd.

Energie vergelijken: variabele tarieven

In januari 2014 pasten de meeste energieleveranciers hun variabele gas- en stroomprijzen weer aan. Wie een variabel tarief kiest dat na zes maanden wordt gewijzigd, kan dus weer een nieuwe afweging maken.

Z24  maakte een inventarisatie van gas- en stroomprijzen bij negentien aanbieders, waarbij werd geschoond voor aanbiedingen en kortingsacties. Het gaat dus om kale tarieven.

Prijsverschillen energieleveranciers

Het absolute verschil tussen het laagste en hoogste stroomprijs bedroeg in januari ongeveer twee cent per kilowattuur. Bij het variabele gastarief ging het om een verschil van zeven cent per kuub aardgas, exclusief btw.

Aan de andere kant lopen de kosten voor het vastrecht uiteen van 18 euro tot 69 euro op jaarbasis, exclusief btw.

Om een idee te geven hoe dit voor individuele huishoudens uitpakt, zijn drie verbruiksprofielen opgesteld: voor een alleenstaande (2.000 kwh stroom en 900 m3 gas), een samenwonend stel (2.800 kwh stroom en 1.300 m3 gas) en een gezin met twee kinderen (4.500 kwh stroom en 1.750 m3 gas). Hierbij zijn netwerkkosten en de fiscale heffingskorting van 385 euro voor stroom niet in de jaarprijs meegenomen.

Zie hieronder zes grafieken met profielen voor stroom- en gasverbruik. (scroll om hele lijst te zien)

Verschil kosten loopt tot 12 procent uiteen

Wat valt hieruit op te maken? Bij stroom springen Anode en Robin Energie eruit met relatief lage jaarkosten, terwijl voor gas Qwint en Energiedirect tot de goedkoopste aanbieders behoren.

Bij de duurste aanbieders voor stroom zitten Main Energie en E.ON. Laatstgenoemde heeft ook relatief hoge gaskosten bij variabele prijzen. Verder behoren de groene contracten van Essent en Eneco tot de duurdere aanbiedingen.

De procentuele prijsverschillen per profiel lopen niet heel sterk uiteen. Per saldo is het verschil tussen de duurste en goedkoopste aanbiedingen bij zowel stroom als gas tussen de 11 en 12 procent.

Besparing in euro's

In euro's kan dat wel behoorlijk aantikken. Een alleenstaande die 2.000 Kwh stroom en 900 kuub gas per jaar verbruikt, kan in theorie 57 euro per jaar op stroom en 70 euro op gas besparen bij een overstap van de duurste naar de goedkoopste aanbieder.

Bij een hoger verbruiksprofiel van 4.500 Kwh stroom en 1.750 kuub gas per jaar komt het verschil tussen de duurste en goedkoopste aanbieder neer op 113 euro voor stroom en 123 euro voor gas.

Het gaat hier om besparingen die los staan van eventuele kortingsacties bij overstappen. Die gelden vaak alleen, wanneer je stroom én gas afneemt bij dezelfde aanbieder. Het combineren van gas en stroom levert soms ook lagere lasten bij het vastrecht op.

Lees ook:

Zachte winter zorgt voor lagere energienota

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl